Museale ruimte

atelier 20+03 Museale ruimte 1

Scenografie

Het concept van de tentoonstelling en de tentoon te stellen objecten zijn leidend. Van daaruit denken we mee over een vormgeving die de bezoeker verleidt om zich te verdiepen in een geschiedenis, een thema of maatschappelijk onderwerp.
We komen graag met een spannende of verrassende scenografie, maar altijd zo, dat die dienstbaar blijft aan het te vertellen verhaal.
Vertel ons je verhaal

In beeld

Project-I / vergeten glasplaten belicht

Inrichting van een tentoonstelling over glasplaatprojecties die in het begin van de 20ste eeuw gebruikt werden in het onderwijs, en als amusement. Om deze bijzondere plaatjes tot hun recht te laten komen, integreerden we ze in een grote glasplatenwand die van binnenuit verlicht werd. Het publiek kon ze stuk voor stuk bewonderen vanaf grote zitbanken. De evolutie van de indrukwekkende projectoren werd aangetoond door een kamerbrede tijdlijn. Een luik met erotische beelden uit die tijd was ondergebracht in een ruimte ‘Adults only’.

Museale ruimte Ga naar project

Podium Gala van de strip

Inrichten van het podium tbv het Gala van de strip.Apotheose van deze openingsshow van het Stripgidsfestival, die wordt gepresenteerd door Kurt Van Eeghem, wordt de bekendmaking van de laureaat van de Bronzen Adhemar/Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip. Er zijn ondermeer optredens van Moodcollector, en interviews met onder meer Nix, Joost Swarte, Ever Meulen, Jan Van der Veken en Laurent Durieux. Regisseur Dominic Depreeuw Ism Bart Van Merode

Museale ruimte Ga naar project

De zoon van Kuifje

Inrichting van een expo over Jeroen Janssen. Winnaar van de Vlaamse Cultuurprijs voor de strip. De bronzen Adhemar! De zoon van Kuifje’ roept de sfeer van Doel en van Rwanda op en toont originele tekeningen van Jeroen Janssen. Zijn schetsboeken zijn een schatkamer en een laboratorium. We bouwden een ludieke straat van Doel en een stukje Rwanda. Daarna ging de tentoonstelling op reis naar oa. BELvue museum in Brussel! ism Peter Vanhove

Museale ruimte Ga naar project

Duizend bommen en castraten!

Reizende expo over censuur in de strip! Deze eenvoudige opstelling maakt het mogelijk ze overal makkelijk in te passen. Of het nu een museum , stadhuis of bibliotheek is...

Museale ruimte Ga naar project

het geweven woord

De expo kaderde in 'Turnhout Cultuurstad van Vlaanderen 2012' en handelde over de symboliek in textiel vroeger en nu , hier en elders. De inrichting gebeurde met goedkope, geleende en gehuurde materialen om de werkingskosten zo laag mogelijk te houden. Desondanks kwamen de collecties Designers against Aids, Mola's uit Panama, religieus en Afrikaans textiel en Japanse oorlogskimono's uit de jaren 1920 mooi tot hun recht. De tentoonstelling was slechts één maand te zien en lokte 3070 bezoekers!

Museale ruimte Ga naar project

museum K

Tijdens het festival van Strip Turnhout 2011 waren in de Warande verbouwingen aan de gang. Als alternatief construeerden we een tijdelijk museum in de concertzaal van het cultuurhuis (de Kuub). De inrichting werd volledig toegespitst op de 'De Kiekeboe' van Merho en Steven Dupré , winnaar van de Vlaamse cultuurprijs voor de strip.

Museale ruimte Ga naar project

Handwerk/Bandwerk

De expo geeft een textiel- en kostuuminterpretatie aan de verschillende zalen van het museum en put daarvoor uit de rijke collecties van Turnhout en van het Museum Tempelhof in Beerse. Nooit eerder getoonde stukken kwamen hierbij aan bod. De opstelling gebeurde binnenin de bestaande permanente tentoonstelling! curator: Frieda Sober van het Modemuseum Antwerpen

Museale ruimte Ga naar project

wall of fame burgemeesters

Het stadhuis werd ingericht door Alinea nv olv Leo Aerts. Wij werden gevraagd een wall of fame te ontwerpen van de burgemeesters van Sint-Truiden vanaf 1830 tot nu! Grafische uitwerking Bram Luyts.

Museale ruimte Ga naar project

Blijde gedachten / wat brengt mij troost?

Blijde gedachten is een kunstproject dat negatieve gevoelens tijdens een langdurige ziekte wil doorbreken met creaties van jongeren. De expo in het museum werd opgebouwd uit vier tenten die symbool stonden voor veiligheid en troost. Elke tent behandelde een thema dat versterkt werd door een tekst van een bekende Kempense schrijver. Bezoekers werden uitgenodigd om op de vloerzeilen neer te schrijven of te tekenen wat voor hen troost brengt. Voor de wachtzaal van de afdeling oncologie ontwierpen we tentoonstellingsmeubels die aanpasbaar zijn voor volgende edities. Ook Jef Geys , Leo Bormans , Karl en Walter van den Broek verleenden hun medewerking aan het initiatief. Het project kreeg in 2014 de hoofdprijs van de jury op de zorginnovatiebeurs in Brussel Expo.

Museale ruimte Ga naar project

vondsten vertellen

Naar aanleiding van tien jaar Archeologische Dienst Antwerpse Kempen (ADAK) organiseerde het museum een expo over de archeologische schatkamer van de Kempen. Het verhaal werd opgehangen aan vijf erfgoedpioniers die via stoffen zuilen aanwezig waren in de zalen. Omdat het om een reizende tentoonstelling ging, kozen we ervoor om de voorwerpen te tonen in rolkastjes. Een nagebootste 'archeologenbarak' maakte het geheel levensecht.

Museale ruimte Ga naar project

Kartonnen wapens

Voor de inrichting van deze expo over de rol van het kaartspel tijdens W.O. 1 maakten we een hedendaagse interpretatie van een loopgraaf. Het profiel van de loopgraaf werd doorgetrokken in de presentatie, waarbij de schuine wanden de tentoonstellingskasten vormden. De zwartgeschilderde gang was opgesplitst in vakken ter verduidelijking van de thema's. Elk thema kreeg bovendien een uitgesneden silhouet van een soldaat mee. De expo was te zien op het TV-programma 'Vlaanderen vakantieland' (Eén)

Museale ruimte Ga naar project
Samen van gedachten wisselen?